Katsaus vuoden 2022 tapahtumiin
Vuonna 2022 Hanselin johto valmisteli uuden strategian hyvin epävakaassa geopoliittisessa tilanteessa. Hanselin kasvustrategian lähtökohtana on asiakkaan saama lisäarvo. Visiona on olla asiakkaan ensisijainen hankintakumppani ja tehtävänä on lisätä tuottavuutta Suomen julkishallintoon vaikuttavilla hankinnoilla. Hansel haluaa toimia eettisesti ja tehokkaasti, tarjoten samalla erinomaisen palvelukokemuksen asiakkailleen. Vastuullisuustyö on valttimme jatkossakin, ja tätä työtä Hanselissa tehdään jatkuvasti parantaen. Yhtiön työntekijät ovat julkisten hankintojen parhaita osaajia, jotka arvostavat työtänsä ja toisiaan. Hanselin työkulttuuri kannustaa jatkuvaan oppimiseen, yhteisöllisyyteen ja hyvään yhteishenkeen.
Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa vaikutti monella tapaa Hanselin toimintaan. Odotusten mukaisesti nopein vaikutus tuli kohonneiden energiahintojen myötä, vaikka sähkön hinta onkin pääosin suojattu johdannaisilla. EU lisäsi voimakkaasti Venäjän vastaisia pakotteita. Hansel huomioi pakotevaatimukset toiminnassaan ja loi prosessit pakoteseurantaa varten. Pandemian ja geopoliittisen tilanteen muuttumisen vuoksi hankintojen varautumisasioihin sekä yhtiön liiketoiminnan jatkuvuuteen liittyvien näkökohtien painoarvo on kasvanut. Vuonna 2022 Hanselissa käynnistettiin kehityshanke, jonka tavoitteena on määritellä varautuminen osana vastuullisuusprosessia, ottaa käyttöön varautumistasot sekä valmistella toimintojen jatkuvuussuunnitelmat.
Alkujaan koronan aiheuttama maailmanlaajuinen komponenttipula hidasti joidenkin laitesopimusten käyttöä, esimerkiksi tietokoneiden. Myös autosopimuksessa on ollut poikkeuksellisen pitkiä toimitusaikoja. Sodan ja energiahintojen myötä kasvanut inflaatio puolestaan aiheutti lukuisia hinnankorotuspyyntöjä eri sopimuksiin. Hinnankorotuksia hyväksyttiin vain muutamia ja pääsääntöisesti määräaikaisina, jos toimittaja pystyi todentamaan omien hintojen nousun. Kahden koronavuoden jälkeen matkustus- ja kokouspalvelujen käyttö alkoi elpyä.
Hanselin järjestämät seitsemän webinaaria osoittautuivat suosituiksi ja keräsivät yhteensä lähes 2 000 katsojaa. Aiheina webinaareissa olivat muun muassa yhteishankinnat, hankintoihin liittyvät harhaluulot, kilpailuttaminen ja Hanselin palvelut: Hankintapulssi ja Hankintatutka. Asiakasfoorumi kokoontui kolme kertaa vuoden 2022 aikana, aiheina muun muassa Ukrainan sodan vaikutukset hankintoihin, varautuminen ja vastuullisuus.
Asiakas- ja toimittajatyytyväisyyttä seurataan säännöllisesti. Vuotta 2022 koskevat kyselyt toteutettiin tammikuussa 2023. Asiakastyytyväisyyskyselyn arvosanojen keskiarvo mittarilla 1–5 oli 4,15 (4,06 vuonna 2021), toimittajatyytyväisyyskyselyssä keskiarvo oli 4,01 (3,90 vuonna 2021). Kilpailutuspalveluiden projektikohtaisen asiakastyytyväisyyden keskiarvo vuoden 2022 kyselyissä oli 4,70 (4,67 vuonna 2021) ja Hankintatoimen kehittämispalveluiden vastaava keskiarvo oli 4,55 (4,54 vuonna 2021).
Hankintalain muuttamista koskeva hallituksen esitys (HE 115/2022 vp) annettiin eduskunnalle syksyllä 2022. Esityksessä ehdotettiin eräitä muutoksia hankintamenettelyn kulkuun. Esitys raukesi vaalikauden vaihtumisen vuoksi. Vuonna 2022 tuli voimaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kolmansien maiden pääsystä unionin julkisten hankintojen markkinoille eli niin kutsuttu IPI-asetus (EU) 2022/1031, jonka mukaan komissio voi täytäntöönpanoasetuksella rajoittaa kolmansista maista tulevien tarjoajien osallistumista tarjouskilpailuihin sekä kolmansista maista tulevien alihankintojen, tavaroiden ja palvelujen tarjoamista. Vuoden 2023 alussa voimaan tuli myös sisämarkkinoita vääristävistä ulkomaisista tuista annettu asetus (EU) 2022/2560, jonka mukaan arvoltaan merkittävissä hankinnoissa tarjoajien on selvitettävä kolmansista maista saadut taloudelliset tuet, minkä jälkeen komissio tutkii tukien soveltumisen sisämarkkinoille ja voi kieltää hankintasopimuksen tekemisen.
Hansel oli vuoden aikana mukana useissa hankkeissa, esimerkiksi valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton yhteisessä Hankinta-Suomi-toimenpideohjelmassa ja työ- ja elinkeinoministeriön Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen osaamiskeskuksessa (KEINO). Lisäksi Hansel osallistui valtiovarainministeriön asettaman työryhmän työskentelyyn, jonka tehtävänä oli arvioida ja valmistella valtionhallinnon yhteishankintojen kehittämiseen tähtääviä toimia. Työ päättyi vuoden 2022 lopulla ja sen jatkona valtiovarainministeriö asetti 20.12.2022 yhteishankintoja kehittävän koordinaatioryhmän toimikaudeksi 1.1.2023–31.12.2024. Hansel vaikuttaa sekä työryhmän jäsenenä että sen sihteeristössä.
Hansel jatkoi vuonna 2020 käyttöönotetun uuden julkisten hankintojen ilmoituskanavan (Hilma) kehittämistä valtiovarainministeriön toimeksiannosta. Hankkeen rahoituksesta vastaa valtiovarainministeriö ja hankkeeseen liittyvä laskutus liiketoiminnan muissa tuotoissa oli 1 437 tuhatta euroa vuonna 2022 (1 386 tuhatta euroa vuonna 2021). Lisäksi yhtiössä tehtiin useita muita kehitysprojekteja, kuten verkkosivustojen kehittäminen, minikisatoiminnallisuuksien rakentaminen ja talousjärjestelmäkokonaisuuden kilpailutus ja käyttöönotto. Vastuullisuuden osa-alueella käynnistettiin ensimmäinen ulkopuolisen tahon tekemä vastuullisuusauditointi ja sisäistä vastuullisuusanalyysiprosessia kehitettiin ja vastuullisuustunnusten raportointia parannettiin.
Hanselilla ei ollut vuoden 2022 lopussa valituksia vireillä markkinaoikeudessa tai korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Yhtiö sai vuonna 2022 markkinaoikeudesta kolme päätöstä. Yhdessä jutussa valitus hylättiin ja kahdessa jutussa valituksen peruuttamisen johdosta asioiden käsittely raukesi. Hansel ei saanut vuonna 2022 päätöksiä korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
Hansel seuraa julkisten hankintojen käsittelyä Euroopan unionissa. Hansel on mukana Euroopan valtioiden keskeisten yhteishankintayksiköiden yhteistyöryhmässä. Tässä ryhmässä on Hanselin lisäksi lukuisa määrä eurooppalaisia yhteishankintayksiköitä kuten Tanskan SKI, Ruotsin Kammarkollegiet ja Adda, Itävallan BBG, Italian Consip ja Portugalin ANCP.
Hanseliin Compliance-toiminto vastaa eettisten ohjeiden ja liiketoimintaperiaatteiden sekä eettiseen toimintaan liittyvän ohjeistuksen ajantasaisuudesta, tukee henkilöstöä eettiseen toimintaan liittyvissä kysymyksissä, järjestää koulutuksia sekä käsittelee väärinkäytösilmoituksia. Toiminto raportoi vuosittain yhtiön hallitukselle.
Kestävä kehitys, ympäristötekijät ja harmaa talous
Vastuullisuus, varautuminen ja harmaan talouden torjuntaan liittyvät asiakokonaisuudet julkisissa hankinnoissa ovat nousseet entistä tärkeämpään rooliin. Hansel noudattaa toiminnassaan vastuullisuuden periaatteita valtioneuvoston linjausten mukaisesti. Vastuullisuusraportointi on vakiintunut osaksi yhtiön vuosittaista raportointia, ja siinä kerrotaan yksityiskohtaisesti vastuullisuuteen liittyvistä toimenpiteistä.
Olennaiset tapahtumat tilikauden päättymisen jälkeen
Liiketoiminnassa ei ole tapahtunut oleellisia muutoksia tilikauden päättymisen jälkeen.
Vuoden 2023 näkymät
Yhtiössä jatketaan kasvustrategian toteutusta toimenpidesuunnitelman mukaisesti. Strategiakauden tavoitteena on aikaansaada merkittävää kasvua yhteishankinnoissa. Liiketoiminnan uskotaan kehittyvän suotuisasti, liiketuloksen osalta tavoite on kääntää tulos voitolliseksi vuonna 2023.
Lue myös: Riskit ja riskien hallinta